måndag 21 november 2011

Metalldetektor

Den här helgen har varit lite längre än vanligt, då det i fredags var Lettlands nationaldag och följaktligen helg. Torsdagen var också kortad ner till halvdag och slutade redan 14.00. Exakt sex minuter tidigare avslutade jag min redovisning i en kurs i ekonomi, som för övrigt också gick fint.
Den här långhelgen har, som så många andra helger firats i Alises föräldrahem, fast denna gång med flagghissning, samt tittande på dokumentärer med David Attenborough.
I söndags bestämde vi oss dock för att vi skulle prova familjens nyligen lagade metalldetektor, och gav oss ut till lovande platser- närmare bestämt de gamla skyttevärn från andra världskriget som ligger överallt omkring.
Playing with metal detector
Att gå med metalldetektor är till skillnad mot i Sverige, fullständigt lagligt i Lettland. Det vill säga, så länge du har markägarens tillstånd och inte gräver på forntida gravplatser, i borgar eller liknande. Att leta efter "skrot" från första och andra världskriget finns ingen invändning mot; det finns dessutom väldiga mängder av det, då fronten under båda krigen gick tvärs över landet.
A.. bottlecap!
Dagens första fynd blev.. en kapsyl. När jag var liten samlade jag på kapsyler, och hade blivit glad att hitta den, men vi beslutade oss för att återbegrava den efter slutförd undersökning. Efter detta hittade vi i rask takt litet taggtråd, en spik, ett mindre rör från en traktor samt något som såg ut att ha varit grillad kyckling i aluminiumfolie för något decennium sedan.
Precis då vi började frysa om fötterna och funderade på att gå hem gav detektorn hoppade till "oädla metaller" och gav till ett rejält tjut! Den här gången var det något stort förstod vi direkt. Vi grävde försiktigt, visserligen hade vi fått veta att blindgångare och annat efter femtio år inte utlöstes med mindre än att man drämde en spade i dem, men å andra sidan var drämmande av spadar i marken precis det vi höll på med..
Something for a tent?

Det visade sig dock snabbt vara helt ofarligt. Drygt ett dussin ganska grova pikar; vår gissning är att det är vad som är kvar av en påse tältpinnar, modell större. Mer fascinerande saker har ju dykt upp  i dom här markerna tidigare; Alises far visade t.ex ett par magasin han hittat, men det var ändå kul att hitta tältpinnarna.
..something?
På samma tema, prylen ovan dök upp då grannens traktor plöjde tidigare i höst. Är det någon som har en aning om vad det kan vara? Den är ungefär halvmetern lång och ser likadan ut i båda ändarna. Någon form av kärl?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar