söndag 4 september 2011

Potatisplockardagen

Imorgon börjar de första föreläsningarna, men denna dag har ägnats åt något helt annat. Jag har nämligen tagit upp potatis.
Alises släkt åker en gång på våren och en på hösten till en potatisåker. På våren sätter man potatis, och på hösten tar man upp dem. Idag var det den stora Potatisupptagardagen. Egentligen var det tänkt att det skulle vara igår, men regnet satte stopp för det då.
Efter att med handkraft ha tagit upp potatis i ett par timmar var det tid för mat, soļanka (soppa med grönsaker och kött) tillagad i gryta över öppen eld, samt karbonāde (mörat, panerat och stekt kött) med potatis och tomatsallad samt pirāgi och äppelkaka. Drycken som bjöds var en saft gjord på lite olika bär och frukter. Det kan låta som en rejäl måltid, men efter ett par timmars arbete i solen behövs det extra energi! Andra halvan av fältet gick snabbt, och därefter begav vi oss hem till Alises föräldrahem. Där väntade Alises far samt familjens grannar, som varit på antikmarknad och köpt och sålt krigsprylar, deras gemensamma hobby. Här blev det grillat kött, kakor, vindruvor samt whisky.
Kort sagt, en näringsrik dag i matens tecken, bilder kommer!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar