söndag 7 augusti 2011

Ut på landsbygden

Den här helgen har bestått av intensivt resande och kultur. På fredagseftermiddagen besökte hela EILC-kursen Museet för Rigas historia, ett väldigt intressant museum som tar upp mycket om Hansatiden samt perioden då Riga var svenskt. Även senare tids historia fanns med här, och vår lärare som agerade guide berättade om hur hon i sin barndom hade övat marscher i skolan.


 Efter denna fredagens sista punkt  kutade jag till buss-stationen. Väl där hoppade jag på en buss från före järnridåns fall, framförd av en man som inte verkade varit hos frisören sedan dess heller. Fönstret på min plats var så igengrott av smuts att det inte gick att se genom det, utom på ett ställe där någon skrapat fram en öppning i lorten. Nämnde jag att bussen var fullsatt, och att det var en ganska varm dag? Detta var bussen mot Alises hemtrakt, och långt om länge anlände jag dit. Den här helgen kom Kirsi, som var erasmus på Gotland samtidigt som Alise ner från Estland tillsammans med ett par kurskamrater för att titta på slott och hus.
Alise hade förberett en rundresa på två dagar, den första delen var runt staden Cesis- den stad vi hade närmast till. I Cesis kyrka hittade jag ett bevis på vi svenskars ständiga närvaro i Lettland ännu idag: Den stora ljusstaken var tydligen skänkt från Tyresö församling. Cesis är för övrigt en trevlig stad- husen är lite slitnare, men det är betydligt lugnare där än Riga. Cesis är förutom sitt slott känt för de svarta svanar som häckar där. En hel svanfamilj uppehöll sig i parken när vi gick förbi.
Svarta Svanar
Efter själva Cesis åkte vi ut till Ungur muiža, Lettlands äldsta herrgård av trä. Det var egentligen stängt, men Alise hade ordnat så att vi kunde komma in och titta. Första våningen var imponerande, men den vackraste delen får nog ändå sägas vara målningarna i trapphallen! Här står två ryska soldater för evigt på post vid dörren, och fåglarna flyger i taket.. 
Ungur muiža
Soldier on eternal guard..

Därefter begav vi oss till Araisi, en flytande järnåldersborg som har återuppbyggts ute på en liten sjö.
Araisi Lake Castle
På kvällen blev det konsert med en symfoniorkester i skuggan av Cesis borg. Vi satte oss i parken utanför, så vi såg inte så mycket av själva orkestern men däremot såg vi nog mer av den ljusshow som ackompanjerade konserten än vad själva publiken gjorde.

Andra dagen inleddes med en maratonkörning till Bauska i södra Lettland. En stor del av vägen bestod av grus i olika konsistens, och damm-molnen som stod efter bilarna på denna väg förblindade en effektivt flera sekunder efter varje möte. Som tur är möter man inte många på denna väg. Bauska har en borg som vi också besökte innan vidare färd till Rundale, finalen på vår tur! Rundale är ett palats, komplett med fransk trädgård som restaureringar ständigt pågår i. Inredningen har även den restaurerats, och är milt uttryckt imponerande med sidentapeter, tavlor,  massiva överdrivna rokokomöbler.. 
Impressing palace!
Impressing hall!

Impressing.. um toilet?
Mer vad som skett denna helg kanske jag återkommer till, det är en hel del!

2 kommentarer:

  1. Vad roligt att få följa med på ytterligare en resa i österled. Jag misstänker att man kan skönja vissa likheter med Estländsk landsbygd.

    SvaraRadera
  2. Det ligger en del i det, men det finns tydliga skillnader däremellan också.

    SvaraRadera